Koolhaas X Mies – Vazio S/A
Koolhaas X Mies
18/06/2009

Invited by the architect and friend Fernando Lara (Assistant Professor of the Taubman College of Architecture – University of Michigan), I’ve been to Ann Arbor as guest lecturer of his studio. Then I took the chance to visit the new architecture of Chicago, where the stir of the new Frank Gherys dims the best in the city: the MacCormick Centre by Rem Koolhaas.

Koolhaas X Mies
Carlos Teixeira

Chicago is the city of the architect Mies van der Rohe, the structural engineer Fazlur Khan (SOM) and Louis Sullivan: they all have streets named after them in a country where the streets and avenues always have toponymy of ordinal numbers. (An important reference for Brazil, a country where over 30% of the projects under process in town-councils are proposed to honour unheard people with street names – compound names often with three or four surnames.) Chicago is the birthplace of the skyscrapers – the Auditorium Building, the Sears Tower, the bizarre Chicago Temple with its neogothic church on the thirtieth floor and, the best of all, the John Hancock Centre by Fazlur Khan. In recent years, the city has been celebrated for its new architecture, like the Jay Pritzker pavilion and the BP Bridge by Frank Gehry, the bean by Anish Kapoor and the extension of the Chicago Arts Centre by Renzo Piano.

After seeing all this, I went to the Loop (the centre) to see three Mies queued at the Federal Centre, then to the lake Michigan to see its Lake Shore Drive Apartments, and then to the Chicago river to see another Mies (IBM Bldg.) right beside the beautiful towers of the Marina City. I ended up at the Illinois Institute of Technology, a university campus entirely designed by Mies (I still needed more as I prefer the horizontal to the vertical Mies).

Rem Koolhaas made a hilarious comment about the German architect in his installation for the Milan Triennial in 1985; an iconoclastic reconstruction of the Barcelona pavilion. The room that had been allocated to OMA was curved, corresponding to the semi-circle plant (or B1 curve) of the Palazzo dell’Arte – the fascist-style headquarters of the Triennial. As a site-specific work, the pavilion was “calendered” to fit in the B1 space, making the supposed tribute to Mies an ironic criticism of the 90º angle and the reductionism of the International Style. In his book S,M,L,XL, Koolhaas complements the presentation of the installation with a fake documentary about the walks of the remains of the 1935 pavilion, passing by the Second World War until the fall of the Berlin wall. According to the report, the original components of Barcelona were rescued, recycled and curved in the assembly of the curved pavilion…

fazendo da suposta homenagem a Mies uma irônica crítica ao ângulo de 90º e ao reducionismo do Estilo Internacional em arquitetura. No seu livro S,M,L,XL, Koolhaas complementa a apresentação da instalação com um falso documentário sobre as andanças dos restos do Pavilhão, passando pela Segunda Guerra até a queda do muro de Berlim. Segundo o relato, os componentes originais de Barcelona foram resgatados, reciclados e encurvados (receita do DOCOMOMO?) na montagem do pavilhão curvo.

In Chicago, passing by the MacCormick Tribune Campus Centre in the heart of the IIT was at first a relief; then, a healthy surprise when I noticed that Koolhaas’ contradictions remain even when limited by architecture’s external forces. After so much Puritanism from Mies manifested in glass boxes and black steel strucures, an architecture where the urban diversity is – as its architect insists in highlighting – really compressed in a single building.

“Issue: re-urbanize the void”; “to re-urbanize: occupy largest territory with least mass to create urban liveliness”. The legend says that when Koolhaas began to project the MacCormick Centre, he made many students map the ways through which the students strolled in the campus. Until then, the building site – a void under the overpass of the underground green line that bisects the campus in two – was an uncomfortable gap between the dormitories of students from one side of campus buildings and classrooms on the other. These spontaneous routes were endorsed and used as the main corridors of the Centre, leaving the spaces between the aisles as program islands; each with its own identity.

The dubiously annoying aspect of the building is its not-very-delicate relation with its neighbour, the Commons Building, Mies’ old student union that had been awarded by the American Institute of Architects in 1953. The attack is explicit: with so much space available on a campus defined as “a void inside a void”, two buildings that could be tens of meters from each other are as close as semi-detached houses (despite have been built in a sea of open space). The external walls of the Commons turned into the internal walls of the McCormick, and the covered part of one covers the other’s in an obscene gesture that, even having awoken the rage of all the bureaucrats of the Illinois heritage institute, was built to the original project. (The original proposal also predicted the extensions of the routes into the Commons Building body, but that was not built.).

Ambiguities attenuate this offense. A huge portrait of Mies stamps one of the MacCormick entrance doors, and the pillars of the Barcelona pavilion are used as its main structure. However, they were mixed with the harsh concrete columns of the underground viaduct that fall without any embarrassment amongst Mies’s columns, which also suffer with the intromission of another, third group of pillars (the diagonals of black concrete supporting a metal tube, or Exelon tube, that envelops the viaduct to absorb the noise of the trains). Moreover, the architecture, instead of denying the presence of the elliptical Exelon, let it serve as an element that divides and flattens the roof in two. This are two inclined planes which, taken together, make the building a bizarre situation where the roof seems to have been forced down awkwardly and inserted below the Exelon tube; something that caused the combination of a tube and two roofs in a seemingly accidental way.

A section of the building makes clearer the impression that the presence of the roof is even accidental: one of these slopes is so low when “stuck” under the Exelon that it provokes an interstitial,useless space due to its ceiling height too low; a fact found in other works of Koolhaas where the logic of functionalism is intentionaly broken.

According to Anand Narinder Singh, a student who guided me through the IIT, another legend says that due to budgetary reasons the material of the celing had to be changed as the cost of the Exelon was 13.6 million against a budget of 2 million. Light green sheetrock panels substituted what would be elegant wooden wainscots. The joints between the panels were left without covering; a non-finished lining with the marks of the grouting badly placed exposed: “(…) this is a return to Mies’ Puritanism in relation to steel, but in a more abject material”, said the architect in an interview, confirming the Indian’s information.

Nowadays nobody denies Koolhaas’ influence and his ability to mix contextualism with a certain narrative allegory. But I got surprised in knowing that Brazilian architects are not the last modernists in the world; the IIT students are. A few metres from the MacCormick is the Crown Hall, one of Mies’ most famous works and where the school of architecture is. There I saw tens of models at one side of a studio room. “Are they Mies’ villas?” – I asked my guide. “No, he answered solemnly, they are projects of our fourth grade students.”

1 comment | categoria[s]: Essays | tag[s]: , , ,
Compartilhar

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

  1. wow power leveling

    Great article, again. These informations are especially useful …